Δύσκολα θα μπορούσαμε να φανταστούμε τα εύθραυστα προϊόντα συσκευασμένα μέσα σε κάτι άλλο πέρα από φελιζόλ, όμως ίσως σύντομα να πρέπει να αποχαιρετήσουμε αυτό το τόσο διαδεδομένο, αλλά όχι ιδιαίτερα φιλικό προς το περιβάλλον υλικό. Την πρωτοκαθεδρία του διεκδικεί μια πρωτοποριακή συσκευασία από μανιτάρια, της εταιρείας Ecovative, που το Ikea σκέφτεται να εντάξει στη φαρέτρα του, όπως ανακοίνωσε η Joanna Yarrow, εκπρόσωπος του Ikea στη Βρετανία.

«Αναζητάμε πρωτοποριακές εναλλακτικές υλικών, για παράδειγμα να αντικαταστήσουμε το πολυστυρένιο που χρησιμοποιούμε [το γνωστό ως φελιζόλ] με συσκευασία από mycelium – από μανιτάρια» δήλωσε η Yarrow, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Telegraph.

Όπου mycelium, η ρίζα του μανιταριού, που η Ecovative αφήνει να αναπτυχθεί γύρω από μίσχους καλαμποκιού και άλλα αγροτικά προϊόντα που διαφορετικά θα κατέληγαν στα σκουπίδια. Μέσα σε λίγες μέρες οι ίνες του μανιταριού τυλίγουν το καλαμπόκι ή άλλες καλλιέργειες και στη συνέχεια η συμπαγής δομή που δημιουργούν αποξηραίνεται, για να μην αναπτυχθεί περαιτέρω. Αυτή είναι που χρησιμοποιείται στις πρωτοποριακές συσκευασίες Evocative.

Το γνώριμό μας φελιζόλ, αν και πρακτικό είναι μη βιώσιμο και ιδιαίτερα επιβαρυντικό για το περιβάλλον. Όπως έχει δείξει μια μελέτη του Χάρβαρντ, χρειάζεται χιλιάδες χρόνια για να αποσυντεθεί. 14 εκατομμύρια τόνοι φελιζόλ καταλήγουν κάθε χρόνια στις χωματερές και έρχονται να προστεθούν στα πλαστικά που απειλούν, μεταξύ άλλων, την άγρια ζωή. Μέχρι το 2050, το 99% των πτηνών του πλανήτη θα έχουν πλαστικά στο στομάχι τους, σύμφωνα με νέα, σοκαριστικά στοιχεία.

Η εταιρεία Ecovative παράγει την «πράσινη» εναλλακτική του φελιζόλ από μανιτάρι από το 2006 και στο πελατολόγιό της ποζάρει, μεταξύ άλλων, η εταιρεία προϊόντων πληροφορικής Dell.

*Διαβάσαμε την είδηση στο womantoc.gr