Γράφει η Ελευθερία Παπασάββα

Αν υπάρχει ένας ιδιαίτερος τρόπος για να εκφραστούν οι ιδέες, η προσωπική ταυτότητα και τα συναισθήματα ενός ανθρώπου, αυτός ο τρόπος είναι η τέχνη. Και ο τρόπος αυτός γίνεται και ο ιδανικός από την άποψη της δύναμης που μπορεί να αναδείξει μέσα από τα έργα εκείνου που τη χρησιμοποιεί.

Ένας καλλιτέχνης από τη Σλοβακία, ο Miroslav Zgabaj αποτυπώνει τη δύναμη αυτή στις ακουαρέλες του, χρησιμοποιώντας νερομπογιές και έρχεται να απαντήσει έτσι στην ερώτηση πολλών ομότεχνών του. “Τι μπορούμε να διαβάσουμε σε ένα ανθρώπινο πρόσωπο;”

Ο αυτοδίδακτος αυτός καλλιτέχνης ζωγραφίζει πορτρέτα αφήνοντας να φανούν από αυτά δυνατά συναισθήματα, όπως η θλίψη, η ψυχική εξάντληση και η μοναξιά. Ο ίδιος δηλώνει γοητευμένος από την αέναη μάχη των ανθρώπων με συναισθήματα που βιώνονται σε μόνιμη βάση.

Χρησιμοποιεί το μπλε και το γκρι και απαλές φωτοσκιάσεις κάνοντας έτσι τα πρόσωπα αυτά να φαίνονται χαμένα σε σκέψεις μέσα στον βαθύτερο εαυτό τους. Στα πορτραίτα αυτά, τις περισσότερες φορές αρκετά σημεία φαίνονται να ξεθωριάζουν και να μετατρέπονται σε σύννεφα από στάχτη, στην προσπάθεια του καλλιτέχνη να αναδείξει το εύθραυστο της ανθρώπινης φύσης.

Το αποτέλεσμα είναι εκπληκτικό!

 

*Διαβάσαμε την είδηση στο www.mymodernmet.com