Γράφει η Μαρία Καλλίλα

Πόσες φορές περνάμε δίπλα από ανθρώπους που περιφέρονται στους δρόμους των μεγαλουπόλεων, ζητιανεύοντας, ρακένδυτοι και με βλέμμα μετέωρο κι απελπισμένο. Με βήματα αργόσυρτα αναζητούν τροφή, χρήματα, αλλά κυρίως σκοπό για να ζήσουν και να νιώσουν ξανά χρήσιμοι.

Στο Austin του Τέξας, μια μη κερδοσκοπική οργάνωση, η «The Other Ones» αποφάσισε να κάνει κάτι για τους συγκεκριμένους ανθρώπους που περιφέρονται στην πόλη. Ξεκίνησε ένα πρόγραμμα για τους άστεγους, παρέχοντας τους εργασία λίγων ωρών. Όσοι άστεγοι συμμετέχουν, εργάζονται στον καθαρισμό των χώρων πρασίνου της πόλης κι αμείβονται. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, απασχολούνται σε κάτι χρήσιμο για την κοινωνία τους, έχουν μισθό και δεν περιπλανούνται στους δρόμους της πόλης.

Μέχρι τώρα έχει δοθεί εργασία σε 130 άτομα, τα οποία κατάφεραν να μαζέψουν πάνω από 60 τόνους σκουπιδιών. Η αμοιβή τους είναι 15 δολάρια την ώρα τα οποία τους δίνονται μετά το πέρας της καθημερινής εργασία τους, ενώ τους παρέχονται έγγραφα ώστε να μπορέσουν να βρουν προσωρινή κατοικία για να μείνουν. Ήδη 24 άτομα έχουν βρει στέγη και τροφή.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε με δύο συμμετέχοντες. Όταν διαδόθηκε από στόμα σε στόμα, κατέφταναν στην οργάνωση καθημερινά, άτομα απελπισμένα και μοναχικά, με την απογοήτευση ζωγραφισμένη στα πρόσωπά τους. Αυτή τη στιγμή έχουν μπει σε λίστα αναμονής πάνω από 100 άτομα. Ο διευθυντής του οργανισμού Chris Baker, λέει πως ευελπιστούν το πρόγραμμα να επεκταθεί και σε άλλες πόλεις, ώστε αυτοί οι άνθρωποι να νιώσουν ενεργά μέλη της κοινωνίας τους και να ξεφύγουν από την άσκοπη περιπλάνηση στους δρόμους.

Πολλοί λένε πως μέσω του προγράμματος, τους δίνεται μια δεύτερη ευκαιρία να ζήσουν ανθρώπινα και να ξαναρχίσουν τη ζωή τους.   

*Διαβάσαμε την είδηση στο www.sunnyskyz.com