Η απόφαση της δημάρχου του Σικάγου, Λόρι Λάιτφουτ, να καταργήσει τα πρόστιμα για καθυστερημένες επιστροφές βιβλίων από δανειστικές βιβλιοθήκες φαίνεται πως αποδίδει καρπούς, καθώς εκατοντάδες ήταν τα βιβλία που επεστράφησαν μέσα στις πρώτες 20 μέρες εφαρμογής του μέτρου.

«Ο αριθμός των βιβλίων που επεστράφησαν έχει αυξηθεί κατά 240%. Είναι μια τεράστια αύξηση και χαιρόμαστε πολύ γι’ αυτό. Αυτά τα βιβλία έχουν αξία και μας κόστισε η αγορά τους. Είναι περιουσιακά στοιχεία και τα θέλουμε πίσω. Θέλουμε επίσης ο κόσμος να επιστρέψει», ανέφερε η επίτροπος βιβλιοθηκών της πόλης, Άντρεα Τέλι, μιλώντας στο δημοτικό συμβούλιο.

Η ίδια εξήγησε: «Κάποιοι έχουν στο σπίτι τους ένα ή περισσότερα βιβλία από τη βιβλιοθήκη. Κι έχουν καθυστερήσει την επιστροφή τους. Χρωστούν πρόστιμα, λοιπόν, και μετά φοβούνται να έρθουν στη βιβλιοθήκη, επειδή δεν μπορούν να πληρώσουν τα πρόστιμα. Οπότε, όχι μόνο χάνουμε αυτά τα έσοδα, που δεν θα εισπράτταμε ποτέ ούτως ή άλλως, αλλά χάνουμε τα βιβλία και χάνουμε και τους αναγνώστες».

*Διαβάσαμε την είδηση στο www.diastixo.gr