Πώς θα σας φαινόταν αν ξυπνούσατε το πρωί, χωρίς τον θόρυβο από τις μηχανές, τα φρένα και τις κόρνες των αυτοκινήτων; Αν το μόνο που θα μπορούσε να χαλάσει την ηρεμία σας, θα ήταν ο ήχος του νερού, τα γέλια των γειτόνων σας ή η φωνή κάποιας… πάπιας που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το σπίτι σας; Αν το σπίτι σας έμοιαζε βγαλμένο από τη Χώρα των Θαυμάτων;

Ειδυλλιακό ή απλά εξωπραγματικό; Κι όμως, πρόκειται για μια ασυνήθιστη πραγματικότητα την οποία απολαμβάνουν καθημερινά οι λίγο περισσότεροι από 2.500 κάτοικοι του ολλανδικού χωριού Giethoorn, γνωστού κι ως «Μικρή Βενετία του Βορρά».

Στο ωραιότερο χωριό του κόσμου, οι δρόμοι δεν υπήρξαν ποτέ απαραίτητοι. Το ίδιο και τα αυτοκίνητα.

Εκεί, μόνιμοι κάτοικοι και φυσιολάτρες τουρίστες διασχίζουν το χωριό με μικρές, πολύχρωμες βάρκες οι οποίες πλέουν καθημερινά στα κανάλια βάθους ενός μόλις μέτρου, τα οποία αποτελούν μαζί με τις ξύλινες, γραφικές γέφυρες -180 στον αριθμό τους- τον μοναδικό τρόπο μετακίνησης. Με εξαίρεση μόνο ένα μικρό μονοπάτι για ποδήλατα που σίγουρα κλέβει τις εντυπώσεις!

Το γραφικό, καταπράσινο Giethoorn έχει εξελιχθεί σε σήμα κατατεθέν της βόρειας Ολλανδίας.

Πρόκειται για ένα μέρος τόσο ειδυλλιακό που οι κάτοικοί του προτιμούν να μείνουν «πίσω» δεκαετίες ολόκληρες προκειμένου να μη χάσουν τη δυνατότητα να απολαμβάνουν καθημερινά τη μυρωδιά του νερού και του πράσινου, το περπάτημα και τις βαρκάδες στη θέση των οποίων άλλοι προσλαμβάνουν εντελώς διαφορετικές εικόνες.

Το χωριό αυτό δεν ξέρει καν τι θα πει ατμοσφαιρική ρύπανση. Οι κάτοικοι δεν χρειάστηκε ποτέ να παραπονεθούν για τη φασαρία ή τη μυρωδιά των καυσαερίων. Το γεγονός πως στη θέση των δρόμων βρίσκονται μεγάλου μήκους κανάλια, κάνει το μέρος να μοιάζει παραμυθένιο.

Κάθε σπιτάκι έχει την αυλή και τον κήπο του, με τη βάρκα του να βρίσκεται δεμένη απέξω, έτοιμη να πλεύσει στα νερά των καναλιών. Γιατί τι να το κάνεις το αμάξι όταν μπορείς να χαρείς τη βόλτα σου με δυο κουπιά στα χέρια; Όταν φτάνεις στη δουλειά σου χορτασμένος φύση, πράσινο κι οξυγόνο;

Είναι πολύ πιθανό να πέσεις πάνω του ξεφυλλίζοντας ταξιδιωτικούς οδηγούς του Άμστερνταμ. Οι πιο «ψαγμένοι» επισκέπτες της πρωτεύουσας της Ολλανδίας, γνωρίζουν καλά πως μια εκδρομή στο πανέμορφο αυτό χωριό θα δώσει άλλο αέρα στο ταξίδι τους.

Δύο ώρες είναι αρκετές για να βρεθείτε από το κέντρο του Άμστερνταμ στον απόλυτο Παράδεισο. Το χωριό αυτό, άλλωστε, δε θα σας απογοητεύσει ούτε τον χειμώνα. Την εποχή αυτή, τα νερά των καναλιών γίνονται πάγος κι οι βάρκες δίνουν τη σειρά τους στα χιονοπέδιλα.

*Διαβάσαμε την είδηση στο enimerotiko.gr