Γράφει η Μαρία Καλλίλα

Μπορεί το ημερολόγιο να δείχνει σαν έτος το 2019, αλλά για κάποιες κοινωνίες, σήμερα, τις συνθήκες διαβίωσης θα μπορούσαμε να τις χαρακτηρίσουμε άθλιες. Πόσο μάλιστα όταν πρόκειται για τη διαβίωση μικρών παιδιών που εκτός από τη δύσκολη ζωή που καλούνται να ζήσουν έχουν να αντιμετωπίσουν κι ακόμη πιο «καταστροφικές» για την παιδική ψυχούλα τους καταστάσεις, όπως η απειλή της εκπόρνευσης.

Στην Ουγκάντα, έχει στηθεί μια ολόκληρη «βιομηχανία» παροχής, κυρίως κοριτσιών, που χρησιμοποιούνται ως «εμπορεύματα» καταλήγοντας σε οίκους ανοχής για την ικανοποίηση όλων των «ειδών» πελατών.  Ευτυχώς, για κάποια από αυτά συμβαίνουν θαύματα και σώζονται έστω και την τελευταία στιγμή από την τόσο απάνθρωπη μοίρα τους.

Ένα τέτοιο μικρό θαύμα προσέφεραν σε 36 κορίτσια ο Matthew κι η Ashley Boyd, ένα ζευγάρι από το Detroit. Ο Matthew είναι παίκτης μπέιζμπολ στην ομάδα Tigers Detroit. Όταν έμαθαν για την κατάσταση που επικρατεί στην Ουγκάντα δεν μπορούσαν να μείνουν αμέτοχοι. Ίδρυσαν μία μη κερδοσκοπική οργάνωση την Kingdom Home, η οποία παρέχει σε παιδιά που βρίσκονται σε κίνδυνο ένα ασφαλές μέρος για να ζήσουν και να γλιτώσουν από τον εφιάλτη της εκπόρνευσης.

Το Home βρίσκεται στην Ουγκάντα κι υπεύθυνη είναι η Dorothy. Μια 29χρονη μητέρα τριών παιδιών, η οποία το 2017 χήρεψε κι έκτοτε προσπαθούσε να ανταποκριθεί μόνη της στον αγώνα που έδιναν μαζί με τον σύζυγό της για να σώσουν όσα περισσότερα παιδιά μπορούσαν από το δουλεμπόριο του σεξ. Δυστυχώς, τον τελευταίο καιρό ήταν πολύ δύσκολο να συντηρήσει εκτός από τα τρία παιδιά της και τα 26 κορίτσια που κατάφεραν να σώσουν με τον άντρα της κατά τη μεταφορά τους στην πόλη με σκοπό να «εργαστούν» ως πόρνες.

Η Dorothy προσευχόταν για ένα θαύμα και τότε εμφανίστηκαν οι Boyds και κατάφεραν να αλλάξουν τη ζωή αυτών των παιδιών. Το Home έγινε γι’ αυτά ένα μέρος όπου νιώθουν ασφάλεια κι έχουν την ευκαιρία να αναπτυχθούν, να εκπαιδευτούν και να βιώσουν όσα αρμόζουν στην ηλικία τους.

Το ζευγάρι προσέφερε στα παιδιά αυτά, όσα κάποιοι από εμάς θεωρούμε δεδομένα κι αυτονόητα. Κρεβάτια να κοιμηθούν, φαγητό και τρεχούμενο νερό, ρούχα και παπούτσια και κυρίως ευκαιρία στη γνώση και στη πνευματική αφύπνιση. Και δεν έχουν σκοπό να σταματήσουν γιατί όπως δηλώνουν θα προσπαθήσουν μέσα στα επόμενα τρία χρόνια να λειτουργήσουν τουλάχιστον άλλα τέσσερα σπίτια (Homes) ώστε να μπορέσουν να βοηθήσουν όσο περισσότερα παιδιά μπορούν.

«Ξέρετε, μπορούμε να σταματήσουμε το «εμπόριο του σεξ». Οι «κακοί» δεν είναι εξυπνότεροι από εμάς. Μπορούμε να βάλουμε ένα τέλος σε όλο αυτό που συμβαίνει, να τους νικήσουμε και να προστατέψουμε αυτά τα παιδιά» δήλωσε ο Matthew στην εφημερίδα Detroit Free Press.

Για την Dorothy καθώς και για όλα τα παιδιά που βρίσκονται στο Home οι Boyds είναι οικογένεια κι ανυπομονούν να τους δουν. Το ζευγάρι θα επισκεφθεί την Ουγκάντα μόλις τελειώσει η αγωνιστική περίοδος για τον Matthew.

Σίγουρα δεν είναι εύκολο να σωθούν όλα τα παιδιά του κόσμου από αυτές τις άθλιες συνθήκες, αλλά τουλάχιστον αν δεν μείνουμε αδρανείς θα δώσουμε την ευκαιρία έστω σε κάποια από αυτά.

*Διαβάσαμε την είδηση στο www.sunnyskyz.com

*Περισσότερες πληροφορίες: KingdomHome.org