Λίγους μήνες αφότου έγινε ένας από τους λίγους συγγραφείς που έχουν καταφέρει να κερδίσουν δύο φορές το βραβείο Πούλιτζερ λογοτεχνίας (και ο πρώτος που το κατάφερε για δύο συνεχόμενα έργα του), ο Κόλσον Γουάιτχεντ έγραψε και πάλι ιστορία, καθώς σε ηλικία 50 ετών έγινε ο νεότερος νικητής του Βραβείου Αμερικανικής Λογοτεχνίας της Βιβλιοθήκης του Αμερικανικού Κογκρέσου.

Το βραβείο απονέμεται ετησίως σε συγγραφείς για το σύνολο του έργου τους και μεταξύ των βραβευθέντων στο παρελθόν ήταν οι Φίλιπ Ροθ, Τόνι Μόρισον και Τζον Γκρίσαμ.

«Ως παιδί, έμπαινα στις μεγάλες βιβλιοθήκες της Νέας Υόρκης όταν πήγαινα με το σχολείο ή για κάποια σχολική εργασία κι ένιωθα βαθύ δέος, λες και είχα βρεθεί σε μια ιερή γωνιά της πόλης», ανέφερε ο Γουάιτχεντ σε δήλωσή του, προσθέτοντας: «Ελπίζω ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα παιδί που μοιάζει μ’ εμένα, ένα παιδί που βλέπει τη Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου να αναγνωρίζει τους μαύρους καλλιτέχνες κι αισθάνεται ενθάρρυνση να κυνηγήσει το δικό του όνειρο και να βρει τους δικούς του ιερούς χώρους έμπνευσης».

Σημειωτέον ότι, εκτός από το Πούλιτζερ λογοτεχνίας, ο Κόλσον Γουάιτχεντ απέσπασε και το βραβείο Όργουελ πολιτικής λογοτεχνίας για το μυθιστόρημά του The Nickel Boys (Τα αγόρια του Νίκελ, μτφρ. Μυρσίνη Γκανά, Εκδόσεις Ίκαρος 2020).

*Διαβάσαμε την είδηση στο diastixo.gr