Ο Χαράλαμπος Μπίζας έχει αποκαλεστεί «Ο Έλληνας Φιλέας Φογκ», «Ο Έλληνας που κατέκτησε τους 2 Πόλους», «Ο πιο πολυταξιδεμένος άνθρωπος του κόσμου». Είναι μέλος της Ρωσικής Γεωγραφικής Εταιρείας (Russian Geographic Society), μιας από τις αρχαιότερες στον πλανήτη, που ιδρύθηκε από το Τσάρο Νικόλαο Α’ το 1845.

Ξεκίνησε από την Άρτα στα 22 του μία πορεία που ούτε κι αυτός δεν μπορούσε αρχικά να φανταστεί. Μέχρι σήμερα, έχει επισκεφτεί και τα 195 έθνη του κόσμου, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, έχει αλλάξει πάνω από 40 διαβατήρια και μπήκε στο βιβλίο Γκίνες το 2004 ως ο μοναδικός που είχε ταξιδέψει και στις 195, τότε, χώρες του πλανήτη.

Γεννήθηκε το 1954, μεγάλωσε στην Άρτα και σπούδασε πολιτικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Σλαβικές Γλώσσες στο Ινστιτούτο Βαλκανικών Σπουδών στη Θεσσαλονίκη. Από τότε είναι που ταξιδεύει, από τα φοιτητικά του χρόνια, μιας κι ακολούθησε το ρεύμα των νέων «backpackers» στην Ινδία.

Αγάπησε το Αφγανιστάν και γοητεύτηκε από το Μπαγκλαντές, ενώ όταν τα χρήματα επρόκειτο να τελειώσουν βρήκε δουλειά σε ένα από τα πολυάριθμα ελληνικά πλοία που ήταν αγκυροβολημένα στο λιμάνι του Colombo στη Σρι Λάνκα και ταξίδευαν στη Μοζαμβίκη, τη Νότια Αφρική και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Για τα επόμενα 8 χρόνια ήταν απασχολημένος ταξιδεύοντας ως ξεναγός.

Το 1987, όταν είχε ήδη ταξιδέψει σε όλους τους γνωστούς τουριστικούς προορισμούς, αποφάσισε να επιβραδύνει τα ταξίδια του για λίγο, να επικεντρωθεί στον προγραμματισμό και την οργάνωση νέων περιηγήσεων για μικρές ομάδες.

Με εφόδιο τις ξένες γλώσσες -μιας κι εκτός από την Ελληνική και την Αγγλική, μιλάει Ρώσικα, Ισπανικά, Γαλλικά κ.ά- που γνώριζε, την εμπειρία του από τα ταξίδια που είχε ξεκινήσει μόνος του και τη φλόγα της αγάπης για την περιπέτεια να καίει μέσα του, έπιασε δουλειά και μέσα σε λίγα χρόνια έγινε προϊστάμενος διοργάνωσης εκδρομών, κάνοντας την αγάπη του επάγγελμα. Ξεκίνησε την καριέρα του ως Tour Escort με τους μεγαλύτερους τουριστικούς πράκτορες στην Ελλάδα.

Το 1987 ήταν που προσκλήθηκε να συμμετάσχει στην ομάδα «MANOS» και κατά την είσοδό του στην επιχείρηση ήταν τόσο καινοτόμος που σε 8 μήνες άλλαξε την τουριστική σκηνή στην Ελλάδα. Η μεγαλύτερη συμβολή του στην ταξιδιωτική βιομηχανία ήταν η δυνατότητα που έδωσε στον μέσο ταξιδιώτη να φτάσει σε μέρη τα οποία είναι ακόμη πολύ δύσκολα να επισκεφθούν. Οι Πολιτιστικές Περιηγήσεις (Cultural Tours) γεννήθηκαν.

Πέρασε χρόνο με τους Himbas στη βόρεια Ναμίμπια, αγάπησε κι αγαπήθηκε από τους Hamers στη Νότια Αιθιοπία, συναντήθηκε με τους Bela στον Νίγηρα και συνόδευσε τους πρώτους επισκέπτες στις φυλετικές περιοχές των Apatanis στο Arounachal Pradesh και στις ορεινές περιοχές της Νότιας Κίνας. Γι’ αυτό δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι το NATIONAL GEOGRAPHIC TRAVELER τον περιέγραψε ως «τον πιο πολυταξιδεμένο άνθρωπο στον κόσμο».

Σήμερα, εργάζεται στην COSMORAMA ως διαχειριστής επιχειρήσεων και προγραμματίζει εκδρομές σε ασυνήθιστους προορισμούς (Κουρδιστάν, Υπερδνειστερία, Νήσοι Κούρλι, Land Franz Josef κ.λπ.). Οι περιηγήσεις που προγραμματίζει κι οργανώνει με τη συνεργασία της COSMORAMA είναι πλήρεις από μήνες μπροστά. Επιπλέον, δεν υπάρχουν δύο παρόμοιες περιηγήσεις στην ίδια χώρα, καθώς κάθε φορά που επιστρέφει από ένα ταξίδι, κάτι διαφορετικό προστίθεται στο επόμενο.

Στην ερώτηση για το ποια θεωρεί πως είναι η σωστή προετοιμασία για ένα καλό ταξίδι, απαντά «Φτάνει να ζητήσει κανείς από ένα πρακτορείο να του κλείσουν ένα εισιτήριο και ξενοδοχείο και μετά ν’ αφήσει τον εαυτό του να χαθεί μέσα στο χώρο. Να δει ένα – δύο αξιόλογα μουσεία και μνημεία, αλλά μετά να περιπλανηθεί στις γειτονιές και στην καθημερινότητα των πόλεων. Να μιλήσει με τους ντόπιους και να περπατήσει σε λαϊκές αγορές, να δοκιμάσει γεύσεις».

Ο Μπάμπης Μπίζας πιστεύει πως τα ταξίδια είναι «Ψυχικός πλούτος, γνώση και σοφία. Είναι το νερό της ζωής. Είναι βιβλίο. Ερμηνεύεις και βλέπεις τον κόσμο με καθαρό βλέμμα. Το κάνεις αυτόματα και ασυνείδητα. Νιώθεις μέσα σου πιο γεμάτος. Δε θέλω πλούτη. Θέλω μόνο να ταξιδεύω. Να φτάσω μέχρι εκεί που δε μπορώ, ώσπου τα μάτια μου να γίνουν δυο σβωλαράκια χώμα».

*Διαβάσαμε την είδηση στο ellines.com