Ο Μιχάλης Παπαδάκης είναι ένας διεθνής Performance Artist που ειδικεύεται στην ηλιογραφία, χρησιμοποιεί πίνακες ή καθρέφτες και φακούς για να μεταφέρει τις ισχυρές ακτίνες του ήλιου στη βάση του «καμβά» του και να τις μετατρέψει σε τέχνη.

Έχει αναδείξει την ικανότητά του σε μια ποικιλία πελατών και σε ζωντανές εκδηλώσεις σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες και το εξωτερικό. Ορισμένοι από τους πρόσφατους πελάτες του ήταν το GoPro, The Balvenie, TedX Mile High, R.J., Ο Reynolds κι η Ripley’s Believe it or Not.

Ο γεννημένος στην Καλιφόρνια τριαντάχρονος κινηματογραφιστής από το Κολοράντο κάνει τέχνη πάνω σε ξύλο, χρησιμοποιώντας διαθλούμενο κι ανακλώμενο ηλιακό φως μέσω μεγεθυντικού φακού. Αντί για πινέλα, έχει δεκάδες μεγεθυντικούς φακούς τους οποίους τοποθετεί σε μικρή απόσταση από ξύλινες επιφάνειες, οι οποίες γίνονται ο καμβάς του. Στη συνέχεια, εστιάζει τις ακτίνες του ήλιου σ’ ένα μικρό σημείο, με το οποίο καίει σχέδια πάνω στο ξύλο.

«Τελειώνοντας το κολλέγιο αποφάσισα να βρω τον εαυτό μου. Θυμάμαι ότι έβγαλα εισιτήριο χωρίς επιστροφή για τη Νότια Κορέα. Ακολούθως, απομονώθηκα σε μια κοινότητα στην επαρχία Xinjiang στην Κίνα. Εκεί ένας φίλος μου είχε πάνω στο τραπέζι του έναν μεγεθυντικό φακό και θυμάμαι πολύ ζωηρά τον ήλιο, απ’ το παράθυρο, να λάμπει πάνω σε αυτόν. Τότε ήταν που άρχισα να κάνω αυτό το είδος τέχνης σε κάθε χώρα από την οποία περνούσα» αναφέρει ο Μιχάλης.

Όπως δήλωσε στην The National Herald, οι ρίζες της χρήσης των ακτίνων του ήλιου βρίσκονται αιώνες πριν. Ο Αρχιμήδης τις χρησιμοποίησε για να δημιουργήσει όπλα. «Τώρα χρησιμοποιούμε αυτή τη μέθοδο για να δημιουργήσουμε κάτι ειρηνικό και όμορφο» τόνισε.

«Ίσως, αν μπορέσουμε να δείξουμε την πραγματική δύναμη του ήλιου στα παιδιά από πολύ νεαρή ηλικία, να μεγαλώσουν και να είναι λιγότερο καταστροφικοί άνθρωποι. Ελπίζω ότι η Ηλιογραφία μπορεί να προσφέρει μια αίσθηση ελπίδας σε όσους ζουν στο σκοτάδι. Μπορεί το φως να λάμψει όπου χρειάζεται περισσότερο!».

Τα θέματά του ποικίλουν από ρομαντικές κι οικογενειακές σκηνές, μέχρι εκείνες της καθημερινής ζωής, ενώ καθένα από τα έργα του, κατά μέσο όρο, μπορεί να απαιτήσει από μία έως τριάντα ώρες, ανάλογα με το μέγεθος και τη λεπτομέρεια της εικόνας, είπε στο CNN Greece.

Όσον αφορά αυτούς που τον έχουν εμπνεύσει, ονοματίζει τους Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, Τζον Λένον, Μάικλ Τζάκσον, Μπόμπι Κένεντι, Νέλσον Μαντέλα, Νίκολα Τέσλα, Αρχιμήδης. «Η τέχνη μου εμπνέεται από την ελπίδα και τη δικαιοσύνη».

*Διαβάσαμε την είδηση στο ellines.com