Ύστερα από σχεδόν εξήντα χρόνια που φωτίζουν τους δρόμους και τα σπίτια μας, οι λαμπτήρες αλογόνου αναμένεται να απαγορευθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση από την 1η Σεπτεμβρίου.

Τα αποθέματα που υπάρχουν θα πωληθούν.

Αναμένεται συνολική στροφή σε όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο σε λαμπτήρες LED, που έχουν μικρότερες εκπομπές αερίου και μικρότερο ενεργειακό κόστος, όπως αναφέρουν η βιομηχανία, οι οικολόγοι ακτιβιστές κι οι ειδικοί.

Οι λαμπτήρες LED καταναλώνουν πέντε φορές λιγότερη ενέργεια από τους λαμπτήρες αλογόνου κι η σταδιακή εξάλειψη των λαμπτήρων αλογόνου αναμένεται να προκαλέσει μείωση των εκπομπών άνθρακα κατά 15 εκατ. τόνους ετησίως, μια ποσότητα που αντιστοιχεί με την ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας που χρειάζεται η Πορτογαλία σε ετήσια βάση.

Η εταιρία Philips υπολογίζει πως για τον καταναλωτή η αλλαγή αυτή θα σημαίνει μια εξοικονόμηση χρημάτων ως και 130 ευρώ το χρόνο, καθώς οι λαμπτήρες LED διαρκούν περισσότερο και καταναλώνουν σαφώς λιγότερη ενέργεια.

Οι λαμπτήρες αλογόνου είναι φθηνότεροι αλλά έχουν μέσο χρόνο ζωής περίπου δύο χρόνια, ενώ οι λαμπτήρες LED περίπου 15 με 20 χρόνια. Αν σκεφτεί κανείς πως ο φωτισμός κτιρίων χρησιμοποιεί περίπου το 15% της ενεργειακής κατανάλωσης παγκοσμίως, γίνεται σαφές το πόσο σημαντική θα είναι η απαγόρευση.

Ο Έλλιοτ Γουίτινγκτον, διευθυντής της οργάνωσης του Πρίγκιπα της Ουαλίας που κάνει καμπάνια υπέρ της απαγόρευσης των λαμπτήρων αλογόνου δηλώνει: «Η επιστήμη είναι ξεκάθαρη. Δεν μπορούμε να αφήσουμε την ανθρώπινη δραστηριότητα να επιδρά στην κλιματική αλλαγή, χωρίς να κάνουμε κάτι. Απαγορεύεις πράγματα που θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια ασφάλεια κι η ζημιογόνα χρήση ενέργειας είναι επικίνδυνη για όλους μας στο τέλος».

*Διαβάσαμε την είδηση στο lifo.gr