Αποφασισμένοι να βάλουν τα δυνατά τους ώστε να περιορίσουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής φαίνεται πως είναι οι Αυστραλοί, καθώς πριν από λίγες ημέρες η κυβέρνηση της χώρας ανακοίνωσε την έναρξη ενός προγράμματος δενδροφύτευσης, σύμφωνα με το οποίο περίπου ένα δισεκατομμύριο δέντρα αναμένεται να φυτευτούν σε ολόκληρη τη χώρα μέχρι το 2050.

Η πρωτοβουλία ανακοινώθηκε με κάθε επισημότητα από τον Αυστραλό πρωθυπουργό Σκοτ Μόρισον και θα περιλαμβάνει εκτεταμένες δενδροφυτεύσεις σε κάθε γωνιά της Αυστραλίας, σε μία απέλπιδα προσπάθεια να περιοριστούν οι εκπομπές ρύπων στην ατμόσφαιρα, οι οποίες κι ευθύνονται σε πολύ μεγάλο βαθμό για την κλιματική αλλαγή και το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Σύμφωνα με διεθνή επιστημονική μελέτη η γιγαντιαία δενδροφύτευση θα απαλλάξει τον πλανήτη από 18 εκ. τόνους αερίων σε ετήσια βάση, ωστόσο για να υπάρξει ορατή πρόοδος στην αντιμετώπιση του φαινομένου, ο αριθμός των δέντρων που θα πρέπει να φυτευτούν αγγίζει το 1 τρισεκατομμύριο, αριθμός που επιβεβαιώνει πως ναι μεν η πρωτοβουλία της Αυστραλίας κινείται προς την σωστή κατεύθυνση, ωστόσο αντίστοιχες κινήσεις θα πρέπει να λάβουν χώρα κι από τα υπόλοιπα κράτη της υφηλίου.

Πάντως, οι εκτιμήσεις των ειδικών συγκλίνουν στην εκτίμηση πως η Αυστραλία δεν θα καταφέρει να πιάσει τους στόχους της για την αναστροφή της κλιματικής αλλαγής, όσο δεν περιορίζει τις ανάγκες της από την καύση ορυκτών για την ενεργειακή της επάρκεια, καθώς ο γαιάνθρακας εξακολουθεί να αποτελεί την κύρια ενεργειακή πηγή της χώρας της Ωκεανίας.

Τέλος, να σημειωθεί πως αυτή την στιγμή το 17% του εδάφους της Αυστραλίας είναι καλυμμένο από δάση, ενώ το κόστος του συνολικού project αναμένεται να αγγίζει τα 16,4 δισ. δολάρια.

*Διαβάσαμε την είδηση στο gazzetta.gr