H πρωτεύουσα της Πολωνίας, Βαρσοβία (Warsaw), αναδείχτηκε η προσβάσιμη πόλη της Ευρώπης για το 2020, όπως αποφάσισαν, τα μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία, στη διάρκεια συνεδρίασης αφιερωμένης στην Ευρωπαϊκή Ημέρα των ΑμεΑ.

Κατά την τελετή απονομής, η Επίτροπος Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων, Δεξιοτήτων και Κινητικότητας Εργατικού Δυναμικού, κ. Μαριάν Τίσεν, δήλωσε τα εξής: «Με το Βραβείο Προσβάσιμης Πόλης, οι πόλεις που βραβεύονται μπορούν να αποτελέσουν πηγή έμπνευσης για άλλες πόλεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και εκτός αυτής, που αντιμετωπίζουν παρόμοιες προκλήσεις. Η Βαρσοβία, νικήτρια της 10ης διοργάνωσης των βραβείων, αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση, από το οποίο προκύπτει ότι μπορούν να γίνουν πολλά σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και ότι η δέσμευση μπορεί να είναι το βασικό συστατικό της επιτυχίας.»

Η πολωνική πρωτεύουσα, με πληθυσμό 2.700.000 κατοίκους, βραβεύτηκε για τη συνολική προσέγγισή της στην ενίσχυση της συμπερίληψης και της προσβασιμότητας, σημειώνοντας θεαματική πρόοδο σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα.

Το πρόγραμμα για παρεμβάσεις στις δημόσιες υποδομές με στόχο να γίνουν φιλικές στα εμποδιζόμενα άτομα, το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη, είναι ίσως η σημαντικότερη αλλαγή στην καθημερινότητα των πολιτών.

Στο εξής, οι προδιαγραφές προσβασιμότητας θα τηρούνται στους δημόσιους χώρους και στα κτήρια που ανακαινίζονται.

Στον τομέα των μέσων μαζικής μεταφοράς, τα τρένα, πολλές στάσεις στο Μετρό, τα λεωφορεία και μεγάλος αριθμός στάσεων ακολουθούν πλέον τους κανόνες προσβασιμότητας.

Στο κομμάτι της τεχνολογίας ο δήμος κάνει προσπελάσιμο τον επίσημο ιστότοπο της πόλης και τριακόσιοι υπάλληλοι εκπαιδεύονται στη χρήση της νέα έκδοσης.

Η ισπανική πόλη Καστεγιόν δε λα Πλάν (Castelló de la Plana), βραβεύτηκε για το μακροπρόθεσμο πρόγραμμα επίτευξης βιώσιμων στόχων ενίσχυσης της προσβασιμότητας.

Το Δημαρχείο, πέντε αθλητικά κέντρα, πέντε σχολεία και τρεις παραλίες προσάρμοσαν τις υποδομές τους στους κανόνες προσβασιμότητας.

Επιπλέον, στα δημόσια μέσα μαζικής μεταφοράς, όλα τα λεωφορεία έγιναν προσβάσιμα για επιβάτες με περιορισμένη κινητικότητα, βάζοντας ράμπες και κάνοντας τις απαραίτητες προσαρμογές σε θέσεις και στάσεις.

Η σουηδική πόλη Σκελεφτέα (Skellefteå), εστίασε στην επίτευξη προσβασιμότητας στις δημόσιες υπηρεσίες, ενώ με την ανάπτυξη εφαρμογής υποστήριξης της ανεξάρτητης διαβίωσης, δίνονται άμεσα λύσεις σε προβλήματα που προκύπτουν.

Επιπλέον, σε σημαντικές πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις η δόθηκε μεγάλη προσοχή στην προσβασιμότητα.

Η γαλλική Εβρέ (Evreux) βραβεύτηκε για τις πολιτικές συμπερίληψης ατόμων με μη ορατές αναπηρίες, η εσθονική Τάρτου (Tartu) για την ενεργό συμμετοχή των κατοίκων στη διαδικασία λήψης αποφάσεων για την υλοποίηση προγραμμάτων ενίσχυσης της προσβασιμότητας και τα Χανιά (που αποτελούν την πρώτη υποψηφιότητα ελληνικής πόλης στα δέκα χρόνια της διοργάνωσης) για την εφαρμογή έξυπνων λύσεων βασισμένων στην τεχνολογία, με το Σύστημα Ηλεκτρονικής Διαχείρισης Θέσεων Στάθμευσης ΑμεΑ.

*Διαβάσαμε την είδηση στο www.nevronas.gr