Το πρόβλημα των πλαστικών στη θάλασσα είναι εκτεταμένο πλέον και στον ελλαδικό χώρο. Κι εκτός από βλαβερά για το οικοσύστημα, είναι κι αντιαισθητικά για όσους θέλουν να κολυμπήσουν κατά τους καλοκαιρινούς μήνες ή να απολαύσουν μια βόλτα στα λιμάνια και τις μαρίνες της χώρας.

Κι αν κι υπάρχουν τρόποι καθαρισμού της θάλασσας, είναι συνήθως χρονοβόροι και κοστοβόροι για τους δήμους με αποτέλεσμα πολλές φορές το θέαμα να είναι θλιβερό σε πολλά μέρη. Ωστόσο, υπάρχει ένας πολύ έξυπνος κι αποτελεσματικός τρόπος, τον οποίο αποφάσισαν να εκμεταλλευτούν για πρώτη φορά στη χώρα μας και συγκεκριμένα στη Μαρίνα Φλοίσβου.

Το Seabin είναι μια συσκευή που έχει κατασκευαστεί από την LifeGate και με την υποστήριξη της KLM δοκιμάστηκε πριν λίγες μέρες στην περιοχή για τη συλλογή των πλαστικών απορριμμάτων από την επιφάνεια της θάλασσας.

Το Seabin τοποθετείται στα ύδατα μαρινών και συλλέγει τα πλαστικά απορρίμματα από την επιφάνειά τους. Μέχρι στιγμής διάφορα Seabins έχουν δοκιμαστεί και χρησιμοποιούνται στη μαρίνα της Νάπολης, στη Γένοβα, τη Βενετία και το Μιλάνο (Νavigli canals). Το Seabin έχει δυνατότητα συλλογής έως και 500 κιλών πλαστικών αποβλήτων ανά έτος, που έχουν καταλήξει στη θάλασσα, συμπεριλαμβανομένων μικροπλαστικών και μικροϊνών.

Ο Γενικός Διευθυντής Ανατολικής Μεσογείου Air France-KLM Ζερόμ Σαλεμί, παρουσιάζοντας το Seabin στη Μαρίνα Φλοίσβου δήλωσε: «Είμαι πολύ περήφανος που γιορτάζουμε σήμερα την εγκατάσταση του πρώτου Seabin στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στη Μαρίνα Φλοίσβου. Υποστηρίζουμε σθεναρά την πρωτοβουλία της LifeGate, αφού βρίσκεται στην ίδια γραμμή με την δέσμευση μας για αειφορία. Η υποστήριξή μας αυτή στην πρωτοβουλία του Seabin έχει σημαντική αξία για το παρόν και το μέλλον των θαλασσών μας».

*Διαβάσαμε την είδηση στο enallaktikidrasi.com