Μια σημαντική πρωτοβουλία για την ελεύθερη διάδοση της γνώσης λαμβάνει χώρα στην περιοχή «Ατελιού» της Βάρης στην Σύρο. Το Πολιτιστικό Κίνημα των Μικρών Ελεύθερων Βιβλιοθηκών που ξεκίνησε πριν από χρόνια στην Αμερική έφτασε ως ιδέα και στη χώρα μας.

Το  πολιτιστικό κίνημα Little Free Library, LFL, ελεύθερες μικρές βιβλιοθήκες,  μικροβιβλιοθήκες, βιβλιοθήκες του δρόμου, είναι ξύλινα σπίτια γεμάτα βιβλία, προσιτά σε όλους. Τοποθετούνται οπουδήποτε οι άνθρωποι πηγαινοέρχονται. Ο καθένας μπορεί να ανοίξει την πόρτα των σπιτιών αυτών  και να δανειστεί ένα βιβλίο με την προϋπόθεση να το επιστρέψει ή να το αντικαταστήσει με ένα άλλο.

Το σύνθημα είναι: Πάρε ένα Βιβλίο, Διάβασε το, Επίστρεψε το, Φέρε ένα δικό σου.

Η ιδέα  ήρθε  από τις ΗΠΑ.  Ο Todd Bol το 2009 κατασκεύασε το πρώτο ξύλινο σπιτάκι με τις λέξεις «δωρεάν βιβλία», στο Hudson (Wisconsin), στη μνήμη της μητέρας του Esther, καθηγήτριας- αναγνώστριας. Ο αρχικός στόχος ήταν να δημιουργηθεί ένας τόπος στον οποίο οποιοσδήποτε θα μπορούσε να μοιραστεί τα αγαπημένα του βιβλία. Η πρωτοβουλία αυτή ήταν τόσο επιτυχημένη, που εξαπλώθηκε πολύ γρήγορα σε όλες τις ΗΠΑ κι από κει σ’ ολόκληρο τον κόσμο.

Η μικρή ανοιχτή βιβλιοθήκη σκοπό έχει την προώθηση της ανάγνωσης και του πολιτισμού, την ενθάρρυνση των πολιτών να μοιράζονται τα βιβλία που αγαπούν και ν’ ανταλλάσσουν απόψεις κι εμπειρίες ανάγνωσης. Είναι πολλά μικρά κέντρα διάχυσης της γνώσης και συγχρόνως, κοινωνικοποίησης των ανθρώπων αλλά και των γενεών.

Οι πολίτες αντιδρούν με ενθουσιασμό, σταματούν να ξεφυλλίσουν, να διαβάσουν και να πάρουν ένα βιβλίο, τα παιδιά έρχονται κοντά στην ανάγνωση μ’ έναν πρωτότυπο τρόπο καθώς περιεργάζονται τα βιβλία, γονείς  διοργανώνουν πικνίκ γύρω από τη Μικρή Βιβλιοθήκη και κάνουν την ανάγνωση  διασκέδαση.

«Ναι, είναι καλό να βρίσκουμε βιβλία  οπουδήποτε. Απλά βάλτε την πρώτη πέτρα, κάνετε το πρώτο βήμα, και στη συνέχεια  η ίδια η κοινότητα, οι γείτονες, οι ενώσεις, τα σχολεία, η εκκλησία, οι επιχειρηματίες, οι φορείς, οι σύλλογοι, θα συνεχίσουν να χτίζουν» λέει ο Todd Bol.

Στην Αγροικία Ρούσσου, Ατελιού Βάρη Σύρου, λειτουργεί η πρώτη Μικρή Ελεύθερη Βιβλιοθήκη κι η δεύτερη στο ΚΔΑΠ του Νοσοκομείου  Σύρου. Ευγενική προσφορά κατασκευής από τους Γεώργιο Ρούσσο και Μιχάλη Γεδεών.

Το site https://littlefreelibrary.org/start/ θα σας δώσει επιπλέον ενημέρωση για την κατασκευή μιας μικρής βιβλοθήκης.

*Διαβάσαμε την είδηση στο cyclades24.gr