Γράφει η Ισμήνη Βυθούλκα

Εμπνευσμένοι από τους ανιχνευτές καπνού και τις έξυπνες οθόνες οικιακής χρήσης, οι επιστήμονες ξεκίνησαν να μελετούν φυτά εσωτερικού χώρου που θα μπορούσαν ν’ ανιχνεύσουν επιβλαβείς για τον ανθρώπινο οργανισμό ουσίες, ενημερώνοντας τους ιδιοκτήτες των σπιτιών για την παρουσία τους στο οικιακό περιβάλλον.

Οι ειδικοί κατά τη διάρκεια της μελέτης, την οποία δημοσίευσαν στην «Plant Biotechnology Journal», τροποποίησαν γενετικά τα φυτά καπνού Nicotiana tabacum, ώστε να παράγουν υπερβολικές ποσότητες πορτοκαλί φθορίζουσας πρωτεΐνης όταν έρχονταν σε επαφή με βακτήρια που προκαλούν ασθένειες. Για να μπορέσουν οι ερευνητές ν’ ανιχνεύουν το σήμα, απλά φορούσαν ειδικά γυαλιά φιλτραρίσματος φωτός και κάτω από ένα πράσινο φως διέκριναν το πορτοκαλί χρώμα που εξέπεμπαν.

Συνεχίζοντας τις μελέτες για τα «έξυπνα φυτά», οι επιστήμονες ελπίζουν ν’ ανακαλύψουν προειδοποιητικές πρωτεΐνες που δε θα χρειάζονται ειδικό εξοπλισμό για να εντοπιστούν, αλλά θα γίνονται ορατές με γυμνό μάτι, προσφέροντάς μας έναν εύκολο, γρήγορο κι αποτελεσματικό τρόπο αντιμετώπισης μιας σειράς επικίνδυνων παθογόνων οργανισμών.

Αυτή η τεχνολογία, σύμφωνα πάντα με τους μελετητές, μπορεί σύντομα να τελειοποιηθεί και να χρησιμοποιηθεί στα οικιακά περιβάλλοντα, όπου «ζωντανοί τοίχοι» γενετικά τροποποιημένων φυτών θα μπορούν να εγκατασταθούν κοντά σε αεραγωγούς, προειδοποιώντας για την ανάπτυξη τοξικής μούχλας ή παθογόνων μικροοργανισμών όπως η γρίπη.

*Διαβάσαμε την είδηση στο sciencemag.org