Τον Σεπτέμβριο του 2016, πέντε έφηβοι βανδάλισαν με σβάστικες και ρατσιστικά συνθήματα ένα ιστορικό σχολείο στο Άσμπερν της Βιρτζίνια, όπου πήγαιναν μαύροι μαθητές την εποχή των φυλετικών διακρίσεων.

Η δικαστής που ανέλαβε να εκδικάσει την υπόθεσή τους, αντί να τους τιμωρήσει στέλνοντάς τους στο αναμορφωτήριο, είχε μία πρωτότυπη ιδέα: τους έδωσε μία λίστα από 35 βιβλία σχετικά με το ζήτημα του ρατσισμού και τους ανέθεσε να διαβάζουν ένα από αυτά κάθε μήνα για έναν χρόνο, και έπειτα από κάθε βιβλίο να γράφουν μία έκθεση 3.500 λέξεων για τον ρατσισμό και τις προκαταλήψεις.

Σχεδόν τρία χρόνια μετά το συμβάν, η «ποινή» φαίνεται πως έπιασε τόπο: οι νεαροί συνεχίζουν τη μόρφωσή τους, δεν έχουν υποπέσει σε άλλα αδικήματα και, βάσει των όσων γράφουν στις εκθέσεις τους, έχουν μετανιώσει και ντρέπονται για την πράξη τους.

«Τα παιδιά μπορείς είτε να τα τιμωρήσεις, είτε να τα αναμορφώσεις – και αυτά ήταν παιδιά χωρίς εγκληματικό παρελθόν. Και σκέφτηκα τι με δίδαξε όταν ήμουν στην ηλικία τους, τι άνοιξε τα μάτια μου σε άλλες κουλτούρες και θρησκείες… και ήταν το διάβασμα», ανέφερε στο BBC η Αλεχάντρα Ρουέδα, δηλώνοντας δικαιωμένη από την απόφασή της.

*Διαβάσαμε την είδηση στο www.diastixo.gr