Η Τζ. Κ. Ρόουλινγκ, ο Σαλμάν Ρούσντι και η Μάργκαρετ Άτγουντ είναι μεταξύ των περίπου 150 προσωπικοτήτων (συγγραφέων, ακαδημαϊκών και ακτιβιστών) που υπογράφουν μία ανοιχτή επιστολή υπέρ της ελεύθερης διακίνησης πληροφοριών και ιδεών και κατά της «μόδας της δημόσιας ταπείνωσης και του εξοστρακισμού» και «της έλλειψης ανεκτικότητας απέναντι σε διαφορετικές απόψεις».

Η επιστολή δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Harper’s Magazine και οι υπογράφοντες παρατηρούν, μεταξύ άλλων: «Αρχισυντάκτες απολύονται για αμφιλεγόμενα άρθρα, βιβλία αποσύρονται με πρόσχημα την έλλειψη αυθεντικότητας, σε δημοσιογράφους απαγορεύεται να γράφουν για συγκεκριμένα ζητήματα, καθηγητές είναι υπόλογοι επειδή αναφέρουν αποσπάσματα από λογοτεχνικά έργα την ώρα του μαθήματος, ένας ερευνητής απολύεται επειδή δημοσίευσε μία ελεγμένη ακαδημαϊκή έρευνα και επικεφαλής οργανισμών απομακρύνονται με αφορμή ένα αδέξιο λάθος».

Αναγνωρίζοντας ότι «οι ισχυρές διαδηλώσεις υπέρ της φυλετικής και κοινωνικής δικαιοσύνης οδηγούν σε ώριμες απαιτήσεις για μεταρρύθμιση της αστυνομίας, παράλληλα με ευρύτερες εκκλήσεις για μεγαλύτερη ισότητα και ενσωμάτωση στην κοινωνία μας», η επιστολή καταγγέλλει «μία νέα σειρά τρόπων συμπεριφοράς και πολιτικών δεσμεύσεων που τείνουν να αποδυναμώσουν τις νόρμες του ανοιχτού διαλόγου και της ανοχής των διαφορών υπέρ της ιδεολογικής ομοιομορφίας».

*Διαβάσαμε την είδηση στο diastixo.gr