Γράφει η Μελίνα Αγγελάκη

«Οι καλύτερες πράξεις γίνονται τη στιγμή που κανείς δεν παρακολουθεί….»

Με αυτά τα λόγια ο Richard Bonanno δίνει στην ανθρωπότητα μια μικρή δόση από την αντίληψη του σχετικά με την προσφορά που μπορεί να κάνει ο καθένας στο συνάνθρωπό του.

Ο Bonanno είναι ο «μάστορας» που επιδιορθώνει ποδήλατα και τα χαρίζει όπου τα χρειάζονται. Μέχρι τώρα τα 3.500 κομμάτια που έχουν περάσει από τα χέρια του έχουν καταλήξει σε παιδιά και σ’ ενήλικες που τα είχαν ανάγκη.

Όλα ξεκίνησαν όταν πριν από τέσσερα χρόνια σε μια διαδρομή με το αυτοκίνητο μάζεψε από το δρόμο ένα πεταμένο ποδήλατο το οποίο επιδιόρθωσε και χάρισε σ’ ένα γειτονόπουλο που το ήθελε πολύ. Στη συνέχεια, είδε πως υπήρχαν κι άλλα παιδιά που λαχταρούσαν ένα ποδήλατο κι έτσι άρχισε να ψάχνει για παλιά ποδήλατα. Σιγά σιγά έβρισκε πολλά πεταμένα στα σκουπίδια ή εγκαταλειμμένα εκ των οποίων άλλα ήταν σε καλή κατάσταση κι ήθελαν πολύ λίγα πράγματα ενώ άλλα έπρεπε να τα φτιάξει κομμάτι-κομμάτι και να ψάξει γι’ ανταλλακτικά.

Στην αυλή του στο Scituate, υπάρχει πλέον ένας χώρος γεμάτος ανταλλακτικά κι εργαλεία όπου καταφτάνουν συνεχώς ποδήλατα από παντού. Οι κάτοικοι της περιοχής συμμετέχουν στη δράση του Bonnano και προσπαθούν να βρουν παλιά ποδήλατα ώστε μέσα από τα χέρια του Bonnano να φτάσουν στα σωστά άτομα.

Οι αποστολές των ποδηλάτων γίνονται παντού και τις έχει αναλάβει ένας κάτοικος του Hingham, ο Brian Mc Geoghegan, ο οποίος φροντίζει ώστε τα ποδήλατα να φτάσουν στα σημεία που υπάρχει πιο άμεση ανάγκη, χωρίς κόστος. Στην αυλή του Bonnano φτάνουν επίσης προσφορές και δωρεές από εταιρείες ανταλλακτικών, ρουχισμός κι άλλα αγαθά, ώστε μαζί με τα επιδιορθωμένα ποδήλατα να τα στείλουν κι αυτά.

Ο Bonanno το μόνο που ζητάει από τους παραλήπτες των ποδηλάτων του, είναι να του στείλουν μια φωτογραφία όταν φτάσει στα χέρια τους το «δώρο» του. Στη συνέχεια μέσω του Facebook ενημερώνει τον κόσμο για την ιστορία και τα πρόσωπα που κρύβονται πίσω από κάθε ποδήλατο.

Όπως λέει ο ίδιος θα ήθελε όλα τα παιδιά να έχουν δικό τους ποδήλατο για να νιώσουν την ελευθερία που ένιωθε κι ο ίδιος όταν ήταν παιδί και μπορούσε να πηγαίνει παντού με το ποδήλατό του. Είναι λάτρης της ποδηλασίας κι έχει πάρει μέρος 26 φορές στο Pan Mass Challenge. 

Μια μικρή πράξη έγινε μεγάλη προσφορά και χάρισε χαμόγελα σε πολύ κόσμο.

*Διαβάσαμε την είδηση στο www.inticweb.com