Γράφει η Αθανασία Βιδάλη

Η τέχνη ποτέ δε θα πάψει να μας εντυπωσιάζει και να μας ελκύει. Η φωτογραφία, δε, ως μία μορφή τέχνης κι έκφρασης το καταφέρνει αυτό άριστα!

Ένα τρανταχτό παράδειγμα εντυπωσιασμού είναι το έργο του Χιλιανού φωτογράφου τοπίων, του Francisco Negroni. Ο εν λόγω καλλιτέχνης είναι γνωστός για την αριστοτεχνική απαθανάτιση καιρικών φαινομένων. Οι λήψεις του αναγνωρίστηκαν διεθνώς όταν το 2011 οι φωτογραφίες του από την έκρηξη του Cordón Caulle έγιναν viral και συγκέντρωσαν δεκάδες βραβεία. Η ικανότητα του να «κρυσταλλώνει», θα έλεγε κανείς, στιγμές από φυσικά φαινόμενα είναι μοναδική κι αξιοθαύμαστη.

Μέχρι την έκρηξη του ηφαιστείου Llaima το 2008, ο Negroni εργαζόταν ως φωτορεπόρτερ καλύπτοντας με την κάμερα του πολιτικοκοινωνικά δρώμενα. Η έκρηξη του Llaima, όμως, τον έκανε να καταλάβει πως έπρεπε να στραφεί σε άλλες μορφές φωτογράφισης ενώ ο ίδιος δηλώνει στο My Modern Met «Ήταν κάτι τόσο μικρό αλλά αρκετό για να με παρακινήσει ν’ απαθανατίσω ακόμη μία έκρηξη και να ταξιδέψω παντού για να τραβάω αντίστοιχες φωτογραφίες».

Ορισμένες από τις πιο εντυπωσιακές φωτογραφίες του απεικονίζουν καταιγίδες που συμβαίνουν όταν παράγεται κεραυνός στον ηφαιστειακό αέρα. Το φαινόμενο αυτό προκαλείται από την σύγκρουση της τέφρας, του βράχου και φυσικά της έκρηξης που παράγει στατικό ηλεκτρισμό. Η εμφάνιση του εν λόγω φαινομένου είναι τόσο σπάνια ανά τον κόσμο, κάτι που καθιστά το έργο του Negroni ακόμη πιο ξεχωριστό.

Ο ίδιος συνεχίζει να ταξιδεύει σε όλη τη Χιλή με σκοπό ν’ απαθανατίσει πλήθος ηφαιστειακών δραστηριοτήτων ενώ σκέφτεται να οργανώσει και φωτογραφικές εκδρομές για να δώσει και σε άλλα άτομα την ευκαιρία να αντικρίσουν και να φωτογραφίσουν αυτό το μοναδικό θέαμα της φύσης.

Δείτε μερικές από τις φωτογραφίες του κι είναι σίγουρο πως θα σας συναρπάσουν:

*Διαβάσαμε την είδηση στο www.mymodernmet.com