Γράφει η Ισμήνη Βυθούλκα

Ψάχνεις για έναν τρόπο να αισθανθείς καλύτερα και να κάνεις τους ανθρώπους γύρω σου ευτυχισμένους; Κλείσε την τηλεόραση και μοιράσου μερικά καλά νέα με τους κοντινότερους φίλους σου, γιατί οι επιστήμονες αποδεικνύουν πως η ανταλλαγή θετικών εμπειριών φέρνει χαρά σ’ εσένα και στους γύρω σου!

Ο νομπελίστας Albert Schweitzer είχε δίκιο όταν είπε πως η ευτυχία είναι το μόνο πράγμα που πολλαπλασιάζεται όταν μοιράζεται. Όπως αποδεικνύεται πολλές έρευνες υποστηρίζουν αυτή την ιδέα της ανταλλαγής καλών ειδήσεων, η οποία συμβάλλει στην ευημερία της ανθρωπότητας.

Μια έρευνα του Nathaniel Lambert από το Πανεπιστήμιο Brigham Young των ΗΠΑ, απέδειξε με μετρήσεις τα πλεονεκτήματα της ανταλλαγής θετικών εμπειριών. Η έρευνα διήρκεσε τέσσερις εβδομάδες, μέσα στις οποίες οι συμμετέχοντες διατηρούσαν ένα ημερολόγιο με καλές εμπειρίες και τις μοιράζονταν με έναν συνεργάτη τους δύο φορές την εβδομάδα. Σε εκείνους που κρατούσαν το ημερολόγιο και μοιράζονταν τα καλά νέα αυξήθηκε το αίσθημα ευφορίας κι ικανοποίησης, ενώ εκείνοι που δέχονταν τις καλές ειδήσεις ανέφεραν πως είχαν πολύ καλύτερη διάθεση.

Πολλοί άνθρωποι έχουν την τάση να δίνουν μεγαλύτερη βαρύτητα στις αρνητικές εμπειρίες, όμως η εστίαση σε θετικές εμπειρίες βοηθά στην μείωση αυτής της τάσης προσελκύοντας την προσοχή στα καλά που προσφέρει η ζωή.

Η Sarah Arpin μια κοινωνική ψυχολόγος από το Πανεπιστήμιο Gonzaga των ΗΠΑ, επιβεβαιώνει περαιτέρω τα οφέλη της ανταλλαγής καλών ειδήσεων. Στη μελέτη που διεξήγαγε έλαβαν μέρος άνθρωποι που βρίσκονταν σε υπηρεσία και βοηθούσαν κατά τη διάρκεια φυσικών καταστροφών ή βοηθούσαν σε δύσκολες καταστάσεις μακριά από το σπίτι τους. Από τους συμμετέχοντες, εκείνοι που μπορούσαν να μοιραστούν καλά νέα με τους συναισθηματικά υποστηρικτικούς συνεργάτες τους, απεδείχθη πως είχαν καλύτερη γενική εικόνα στην υγεία τους και περισσότερη επιτυχία στη δουλεία τους όταν επέστρεψαν στο σπίτι τους.

Καθημερινά συμβαίνουν καλά πράγματα που συνήθως τα προσπερνάμε δίχως να τους δώσουμε σημασία, όπως ένας καλός ύπνος που μας ξεκούρασε, ένας εξαιρετικός καφές που μας τόνωσε ή μια καλή είδηση που διαβάσαμε. Τώρα, είναι πλέον κι επιστημονικά αποδεδειγμένο πως μεταφέροντας τις καλές μας εμπειρίες γινόμαστε το αντίδοτο στη διάδοση των άσχημων ειδήσεων συμβάλλοντας στην ανθρώπινη ευτυχία.