Γράφει η Μαριάμ Πολυγένη

Ποτέ δε θα είναι αργά για να μάθεις οτιδήποτε θα μπορούσε να βοηθήσει εσένα και τους συνανθρώπους σου. Η φράση «ίσως να μην χρειαστεί ποτέ» δεν πρέπει να έρθει στη σκέψη σου, κυρίως όταν πρόκειται για γνώσεις πάνω στην υγεία και για διαδικασίες που ίσως σώσουν τη ζωή κάποιου.

 Ο Nate Howard ανήκει στους ανθρώπους που σκέφτηκε πως θα ήταν καλό να γνωρίζει πως να σώσει μία ζωή σε περίπτωση μιας καρδιακής προσβολής, γι’ αυτό και παρακολούθησε μαθήματα CPR (καρδιοαναπνευστικής ανάνηψης) . Η ζωή τα έφερε έτσι, που τελικά βρέθηκε στο κατάλληλο σημείο, την κατάλληλη στιγμή…

Την ιστορία μοιράστηκε ο ίδιος ο Nate Howard στον προσωπικό του λογαριασμό στα social media, με σκοπό να ενθαρρύνει κι άλλους ανθρώπους στο να παρακολουθήσουν μαθήματα CPR.

Στη δημοσίευσή του ανέφερε: «Με τη γυναίκα μου κατευθυνόμασταν σ’ ένα μαγαζί για ν’ απολαύσουμε ένα δείπνο κι εκείνη ακριβώς τη στιγμή είδαμε έναν άνθρωπο ξαπλωμένο κάτω  στον δρόμο. Κάποιος ήταν δίπλα του και τσέκαρε τον σφυγμό του λέγοντας πως δεν μπορεί να τον βρει. Έτρεξα προς τα εκεί, τον τραβήξαμε έξω από τον δρόμο κι άρχισα τις θωρακικές συμπιέσεις. Προσπαθούσαμε να τον επαναφέρουμε κι ένα πλήθος θεατών παρατηρούσε κι εκείνο με αγωνία.

Η ιατρική βοήθεια έφθασε και καταφέραμε να τον σταθεροποιήσουμε και να φύγει εσπευσμένα για το νοσοκομείο. Αστυνομικοί και νοσηλευτές μας συνεχάρηκαν, αναφέροντας πως αν δεν είχαμε ενεργήσει τόσο γρήγορα δε θα κατάφερναν να σταθεροποιήσουν την κατάστασή του.

Σήμερα το πρωί, η οικογένεια αυτού του άνδρα, επικοινώνησε μαζί μου και πήγα στο νοσοκομείο να τον συναντήσω.  Αποδείχθηκε πως αντιμετώπισε μαρμαρυγή και σχεδόν «πέθανε» τρεις φορές στο νοσοκομείο κι αν δεν είχαμε φροντίσει να ξεκινήσουμε τις συμπιέσεις μας τόσο άμεσα ίσως να μην τα κατάφερνε. Ο γιατρός, μάλιστα, μου ανέφερε πως μόνο το 10% των ασθενών στην περίπτωσή του επιβιώνουν από κάτι τέτοιο.  

Αυτός ο άνδρας, ο Stephen, είναι απίστευτος χαρακτήρας και γεμάτος χιούμορ. Είναι ο Άγιος Βασίλης κάθε χρόνο για την πόλη του και παίρνει μέρος σε ένα event που λέγεται «Meet Santa». Είναι στη ζωή σήμερα επειδή σε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης, κάποιος γνώριζε τι να κάνει. Καλώ τον καθένα που διαβάζει αυτή τη δημοσίευση να παρακολουθήσει μαθήματα CPR. Δύο ώρες από τον χρόνο σας μπορούν να κάνουν τη διαφορά και να χαρίσουν τη ζωή σ’ έναν ή και περισσότερους ανθρώπους».

Αυτό που έζησε ο Nate Howard είναι η απόδειξη για το πόσο αναγκαίο είναι να γνωρίζεις όσα θα μπορούσαν να σώσουν μια ζωή κι ας μην χρειαστεί ποτέ να δείξεις την εφαρμογή τους…

*Διαβάσαμε την είδηση στο www.sunnyskyz.com

Photo credit : u/frigginnathan